Analisis Kelayakan Usaha Sego Babat Sapi’i Kabupaten Jember

Authors

  • Syafina Aulia Mulyonova Politeknik Negeri Jember
  • Gusti Nadya Ramadhanti Hariadhi Politeknik Negeri Jember
  • Lailatul Lutfia Politeknik Negeri Jember
  • Ungsa Lilis Purwanti Politeknik Negeri Jember
  • Dini Nuril Fadilah Politeknik Negeri Jember
  • M. Dadung Bimantoro Politeknik Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.55606/cemerlang.v4i2.2725

Keywords:

Entrepreneurship, Management, Viability Of The Business.

Abstract

This research aims to study and analyze the viability of the business at Sego Babat Sapi’I Jember with the attention of licensing aspects, aspects of production engineering, marketing, management, financial, as well as economic, social, and environmental aspects. The research method used is a type of qualitative descriptive method using primary data types through interviews with owners and employees. The results of the research explain that based on validity analysis on Sego Babat Sapi’i enterprise it can be concluded that the enterprise is worthy to be carried out. This is because even though the licensing aspect has not yet been licensed, other aspects support the business to be run well.

 

 

References

Agustina, T. S. (2015). KEWIRAUSAHAAN (Teori dan Penerapan Pada Wirausaha dan UKM di indonesia. Jakarta: Mitra Wacana Media.

Arifudin, O., et.al. (2020). Studi Kelayakan Bisnis Telur Asin H-Organik. Jurnal Ecodemica, 4(2), 341-352.

Arnold, P. W., et.al. (2020). Analisis Kelayakan Usaha dan Strategi Pengembangan Industri Kecil Tempe di Kelurahan Setia Negara Kecamatan Siantar Sitalasari. Jurnal Ekuilnomi, 2(1), 29-39.

Christine, M. Y. (2023). Analisis Kelayakan Bisnis Ditinjau Dari Aspek Pemasaran Dan Keuangan Produk Umkm Uyah Pencok Banjarbaru. Jurnal Ilmiah Ekonomi Bisnis, 9(1), 103-109.

Desri, S., Cantona, A., & Radinda, A. P. (2023). Analisis Kelayakan Usaha Ditinjau dari Aspek Pasar dan Pemasaran UMKM Rumah Songket Eka Halaban. Jurnal Manajemen, Bisnis dan Kewirausahaan, 3(2), 12-21.

Fardillah, F., & Zahrowain, M. Y. (2023). Studi Kelayakan Bisnis Umkm Kota Tangerang (Studi Kasus Usaha Soto Daging Sapi “Mbah Man” Kondang Rasa). Journal Industrial Manufacturing, 8(2), 167-171.

Gunawati, U., & Sudarwati, W. (2017). Analisis Studi Kelayakan Usaha Bisnis Cassava Chips Di Perumahan Mardani Raya. JISI: Jur nal Integrasi Sistem Industri, 4(1), 35-44.

Kurnia Dewi, et.al. (2020). Manajemen Kewirausahaan. Deepublish. Sleman.

Limakrisna, Nandan. (2012). Manajemen Pemasaran. Mitra Wacana Media. Bekasi.

Mudrikah, S., et.al. (2023). Peningkatan Kemampuan UMKM di Sukoharjo dalam Melakukan Analisis Kelayakan Usaha. Surya Abdimas, 7(1), 200-209.

Musthofa, A. F., & Sufa, M. F. (2023). Analisis Kelayakan Usaha UMKM (Usaha Mikro Kecil Dan Menengah) Di Maharani Mete (Studi Kasus: UMKM Maharani Mete, Jatisrono). (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).

Pardiansyah, E., & Najib, M. A. (2023). Analisis Studi Kelayakan Usaha Pada Gans Kedai Tembakau di Kota Serang, Banten. E-Bisnis: Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Bisnis, 16(1), 67-74.

Rahmadani, S. (2019). Analisis Studi Kelayakan Bisnis Pada Pengembangan UMKM Usaha Tahu dan Tempe Karya Mandiri Ditinjau Dari Aspek Produksi, Aspek Pemasaran dan Aspek Keuangan. Jurnal Ilmiah Manajemen dan Bisnis, 76-83.

Sanjaya, P. K. (2021). Tata Kelola Manajemen & Keuangan Usaha Mikro Kecil Menengah. Gowa: CV Cahaya Bintang Cemerlang.

Sari, W. P., & Obadja, N. N. (2023). Analisis Studi Kelayakan Bisnis Pada Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Kue Bangkit Kenanga Ditinjau dari Aspek Pemasaran dan Manajemen. Jurnal Ilmiah Manajemen, Ekonomi Bisnis, Kewirausahaan, 11(1), 439-449.

Sugiyono. (2015). Metode Penelitian Kuantitatif dan R&D Edisi ke-21. Alfabeta. Bandung.

Zulfa, B., & Penangsang, P. (2024). Analisis Kelayakan Usaha UMKM Batik di Surabaya Kriya Galery (SKG) Siola Tunjungan. Jurnal Publikasi Ekonomi dan Akuntansi, 4(1), 201-214.

Downloads

Published

2024-03-13

How to Cite

Syafina Aulia Mulyonova, Gusti Nadya Ramadhanti Hariadhi, Lailatul Lutfia, Ungsa Lilis Purwanti, Dini Nuril Fadilah, & M. Dadung Bimantoro. (2024). Analisis Kelayakan Usaha Sego Babat Sapi’i Kabupaten Jember. CEMERLANG : Jurnal Manajemen Dan Ekonomi Bisnis, 4(2), 204–211. https://doi.org/10.55606/cemerlang.v4i2.2725

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.