Pengendalian Risiko dan Optimalisasi Persediaan Bahan Baku pada Usaha Kecil: Pendekatan Metode FMEA dan EOQ

Authors

  • Yuliatin Ali Syamsiah Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Dwi Sukma Donoriyanto Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur
  • Isna Nugraha Universitas Pembangunan Nasional “Veteran” Jawa Timur

DOI:

https://doi.org/10.55606/jurritek.v2i2.2566

Keywords:

EOQ, FMEA, Warmindo

Abstract

This research aims to increase the efficiency of raw material management in the Warmindo Sugar Pak Har UMKM business by considering possible risks, optimizing order sizes, and determining manufacturing order times. An approach using the FMEA (Failure Modes and Effects Analysis) method is used to systematically identify risks that can affect the availability of raw materials. Next, this research looks for the optimal solution by calculating the Economic Order Quantity (EOQ) to determine the economical order size. The first specific objective is to identify risks that may occur in procuring raw materials, while the second specific objective is to optimize order sizes in order to minimize storage and purchasing costs. The third step is to determine the optimal time to place an order for making raw materials in order to maintain a smooth production process and avoid stock shortages. The results of this research are expected to provide insight to Warmindo Sugar Pak Har MSMEs regarding the risks that need to be anticipated in procuring raw materials, provide recommendations regarding economical order sizes, and increase understanding regarding ordering time control. It is hoped that this research can contribute to the development of more effective and efficient raw material management strategies in the context of MSMEs.

References

Abdurrahman Ahmad, B. S. (2018). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Dengan Menggunakan Metode Economic Order Quantity Pada Usaha Kecil Dan Menengah (Ukm) Dodik Bakery. Jurnal Riset Akuntansi Terpadu, Vol. 12, No. 1.

Aji Pranoto, A. A. (2022). Pengembangan Kewirausahaan Mahasiswa Melalui Usaha Taman Makan Sehat Warmindo Tamans Di Era Pandemi Covid-19. Jurnal Dharma Bakti, Vol. 5, No. 2.

Atta Luthfi Nurul Falah, K. A. (2023). Analisis Pengendalian Kualitas Pada Tempe Menggunakan Metode Seven Tools Dan Fmea. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, Vol. 2, No. 3.

Ayuni Anastasya Dewi, F. Y. (2022). Pengendalian Kualitas Pada Produksi Air Minum Dalam Kemasan Botol 330 Ml Menggunakan Metode Failure Mode Effect Analysis (Fmea) Di Pdam Tirta Sembada. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, Vol. 1, No. 1.

Budi Dharma, A. M. (2022). Perancangan Mitigasi Risiko Krusial Pada Umkm Keripik Di Sumatera Utara Dengan Pendekatan Transdisipliner. Jurnal Ekonomi Dan Bisnis Islam, Vol. 6, No.1.

Dwi Septi Haryani, O. A. (2022). Analisis Risiko Operasional Pada Umkm Kerupuk Bu Mitro Di Kelurahan Tanjungpinang Barat. Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal, Vol. 8, No. 2.

Harly I. Unsulangi, A. H. (2019). Analisis Economic Order Quantity (Eoq) Pengendalian Persediaan Bahan Baku Kopi Pada Pt. Fortuna Inti Alam. Jurnal Analisis Economic, Vol. 7, No. 1.

Lailatul Afifah, S. A. (2021). Analisis Dan Perbaikan Manajemen Risiko Pada Rantai Pasok Produk Tepung Tapioka Pt. Budi Starch & Sweetener.Tbk Ponorogo Dengan Menggunakan Metode House Of Risk (Hor). Jurnal Ekonomi, Manajemen, Dan Akuntansi, Vol. 5, No. 1.

Muhammad Shofa, D. N. (2019). Analisa Dampak Pengendalian Persediaan Bahan Baku Daging Ayam Pada Umkm Menggunakan Pendekatan Metode Eoq Dengan Mempertimbangkan Masa Kadaluarsa Dan Pemberian Diskon ( Studi Kasus Pada Gerai Ayam Zee Chicken Cetar Di Semarang). Konferensi Ilmiah Mahasiswa Unissula, Vol. 2, No. 1.

Mutzahidan Akmal, G. K. (2023). Analisis Risiko Operasional Gudang Menggunakan Failure Mode And Effect Analysis (Studi Kasus: Gudang Konsolidasi Ekspor Pt Xyz). Jurnal Rekayasa Sistem Industri, Vol. 8, No. 2.

Rina Fitriana, W. K. (2020). Pengendalian Kualitas Pangan Dengan Penerapan Good Manufacturing Practices (Gmp) Pada Proses Produksi Dodol Betawi (Studi Kasus Ukm Mc). Jurnal Tekonologi Industri Pertanian, Vol. 30, No. 1.

Risma N Munthe, 2. A. (2023). Strategi Pengembangan Usaha Mikro Kecil Menengah Warmindo Kekinian Mielioner Gank Berdasarkan Analisis Swot. Jurnal Ekonomi, Vol. 5, No. 1.

Yuli Evitha, F. M. (2019). Pengaruh Penerapan Metode Economic Order Quantity (Eoq) Terhadap Pengendalian Persediaan Bahan Baku Produksi Di Pt. Omron Manufacturing Of Indonesia. Jurnal Logistik Indonesia, Vol. 3, No. 2

Downloads

Published

2023-10-30

How to Cite

Yuliatin Ali Syamsiah, Dwi Sukma Donoriyanto, & Isna Nugraha. (2023). Pengendalian Risiko dan Optimalisasi Persediaan Bahan Baku pada Usaha Kecil: Pendekatan Metode FMEA dan EOQ. JURAL RISET RUMPUN ILMU TEKNIK, 2(2), 158–171. https://doi.org/10.55606/jurritek.v2i2.2566