Maksimalisasi Keuntungan Pada Usaha Dagang Kue Tradisional Bu Ani Menggunakan Metode Simpleks dan TORA

Authors

  • Sutiara Citra Novrianti Universitas Negeri Medan
  • Silvia Dwi Putri Universitas Negeri Medan
  • Yasmin Risha Fadhilah Universitas Negeri Medan
  • Suvriadi Panggabean Universitas Negeri Medan

DOI:

https://doi.org/10.55606/jurrimipa.v3i1.2251

Keywords:

Maximization, Profit, Trading Business, Traditional, Simplex Method, TORA Application

Abstract

The traditional cake trading business is a type of business in the culinary sector that sells food in the form of cakes with certain cultural characteristics, both on a small scale (MSMEs) and on a large scale (parties). To be able to maintain the sustainability and development of the traditional cake trading business, a way is needed to distribute raw materials and make a profit. Therefore, an appropriate technique or method is very necessary in managing the raw materials for the products to be produced. In this research, the simplex method was used and by utilizing current AI technology, namely the use of TORA tools and comparing it with manual calculations to predict the maximum profit that can be obtained from each production by traditional cake traders within a period of one day, so as to have an accurate calculation estimate. . The result of calculating the maximum profit in a day is IDR 2,950.00.

References

Andika Pratama, A. V. (2021). Maksimalisasi Penjualan Roti Bakar di Toko Roti Bakar Pak No Menggunakan Metode Simpleks dan POM-QM. HUBISINTEK, 592-600.

Artdelia Pingkan Salsabilla, F. S. (2021). Maksimalisasi Keuntungan Pada UMKMTelaga Brownies Kukus dan OvenMenggunakan Metode program linear dan POM-QM. HUBISINTEK, 548-556.

Budiarto, R., Putero, S. H., Suyatna, H., & Astuti, P. (2015). Pengembangan UMKM Antara Konseptual dan Pengalaman Praktis. Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.

Dear Whizkid Aziiz, H. N. (2021). Maksimalisasi Keuntungan Pada UMKM Pengerajin Genteng Pak SuyatnoMenggunakan Metode program linear dan POM-QM. HUBISINTEK, 528-537.

Hidayah, A. A., Harahap, E., & Badruzzaman, F. H. (2022). Optimasi Keuntungan Bisnis Bakery Menggunakan Program Linear Metode Simpleks. Jurnal Matematika, 77-83.

Hofifah, S. (2020). ANALISIS PERSAINGAN USAHA PEDAGANG MUSIMAN DI NGEBEL PONOROGO DITINJAU DARI PERSPEKTIF ETIKA BISNIS ISLAM . SYARIKAT, 37-44.

Islam, U., & Alauddin, N. (2018). Implementasi Metode Cutting Plane Dalam Optimasi Jumlah Produksi (Studi Kasus : Pabrik Mie Cap Jempol Makassar). Makassar: Universitas Islam Negeri Alauddin.

Lestari, W., & Dhyka, B. (2017). Akuntansi Biaya dalam Perspektif Manajerial. Depok: PT Rajagrafindo Persada.

Lina, T. N., Marlissa, B. S., Rumetna, M. S., & Lopulalan, J. E. (2020). Penerapan Metode Simpleks Untuk Meningkatkan Keuntungan Produksi. JURIKOM (Jurnal Riset Komputer), 459-468.

Manggu, B., & Beni, S. (2021). PKM PENDAMPINGAN USAHA KECIL PEDAGANG KAKI LIMA (KASUS PEDAGANG DI KOTA BENGKAYANG). Pengabdian Kepada Masyarakat, 74-83.

Marsella, L., Jowanka, A. W., & Saputra, R. (2021). Maksimalisasi Keuntungan Pada UMKM MEBEL Pak Mualim Menggunakan Metode program linear dan POM-QM. SEMINAR NASIONAL & CALL FOR PAPER HUBISINTEK, 518-527.

Mujahidin, A. (2007). Ekonomi Islam. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada.

Mulyadi. (2015). Akuntansi Biaya. Yogyakarta: UPP STIM YKPN.

Ngamelubun, V., & dkk. (2019). Optimalisasi Keuntungan Menggunakan Metode Simpleks Pada Produksi Batu Tela. Ris. Komput, 484-491.

Nurmayanti, L., & Sudrajat, A. (2021). Implementasi linear programming metode simpleks pada home industry. Jurnal Manajemen, 431-438.

Ong, R., Maran, A. N., Lapik, A. R., Andita, D. M., Kadir, M. F., Kindangen, R. V., et al. (2019). Maksimalisasi Keuntungan Pada Usaha Dagang Martabak Sucipto Menggunakan Metode Simpleks Dan POM-QM. Jurnal Riset Komputer (JURIKOM), 434-441.

Rachmatika, R. (2022). Penerapan Aplikasi Program Linear Dengan Menggunakan Metode Simpleks Untuk Mendukung Kegiatan UMKM. Kajian Ilmiah Informatika dan Komputer, 194-202.

Rahayu, T. P. (2019). Pelaku Kegiatan Ekonomi. Semarang: ALPRIN.

Ramdhan, M. (2021). Metode Penelitian. Surabaya: Cipta Media Nusantara.

Robertus Terry Damian, S. N. (2023). Penerapan Model Programa Linier Untuk Memaksimalkan Profit Toko Oleh-Oleh Khas Surabaya Honest. SENASTITAN III, 1-8.

Rosdiana, Y. M., Iriyadi, & Wahyuningsih, D. (2020). PendampinganPeningkatan Efisiensi Biaya Produksi UMKM Heriyanto Melalui Analisis Biaya Kualitas. Jurnal Abdimas Dedikasi, 1-10.

Rumetna, M. S., & dkk. (2020). MENGHITUNG KEUNTUNGAN MAKSIMAL DARI PENJUALAN ROTI ABON GULUNG DENGAN MENGGUNAKAN METODE SIMPLEKS DAN SOFTWARE POM-QM. Jurnal Jendela Ilmu, 6-12.

Rumetna, M. S., Lina, T. N., Simarmata, L., Parabang, L., Joseph, A., & Batfin, Y. (2019). Pemanfaatan POM-QM Untuk Menghitung Keuntungan Maksimum UKM Aneka Cipta Rasa (ACR) Menggunakan Metode Simpleks. GEOTIK, 12-22.

Sari, D. A., Sundari, E., Rahmawati, D. D., & Rudi Susanto. (2020). Maksimalisasi Keuntungan Pada UMKM Sosis Bu Tinuk Menggunakan Metode Simpleks dan POM-QM. JURIKOM (Jurnal Riset Komputer), 243-249.

T Febrianti, E. H. (2021). Penggunaan Aplikasi MATLAB Dalam Pembelajaran Program Linier. Jurnal Matematika, 1-8.

Taha, H. A. (1993). Operations Research: An Introduction. Company, New York: Macmillan Publishing.

Downloads

Published

2024-03-09

How to Cite

Sutiara Citra Novrianti, Silvia Dwi Putri, Yasmin Risha Fadhilah, & Suvriadi Panggabean. (2024). Maksimalisasi Keuntungan Pada Usaha Dagang Kue Tradisional Bu Ani Menggunakan Metode Simpleks dan TORA. JURNAL RISET RUMPUN MATEMATIKA DAN ILMU PENGETAHUAN ALAM, 3(1), 95–104. https://doi.org/10.55606/jurrimipa.v3i1.2251