Pengaruh Media Booklet terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Sikap Anak dalam Memilih Makanan Jajaan Sehat pada Anak Sekolah Dasar di SD Negeri 104244 Jati Sari Lubk Pakam

Authors

  • Erlina Nasution Poltekkes Kemenkes Medan
  • Hany Putri Hidayat Poltekkes Kemenkes Medan
  • Urbanus Sihotang Poltekkes Kemenkes Medan

DOI:

https://doi.org/10.55606/innovation.v2i1.2124

Keywords:

Counseling, Snacks, Knowledge, Attitudes, School children

Abstract

Snacks are food and drinks prepared or sold by street vendors on the streets and in public places that are eaten or consumed immediately without further processing or further preparation. However, according to the KLB from 2019-2022, food poisoning reached 23.36%. BPOM also found that 42 times (14.4%) of food poisoning came from snacks. Objective: to determine the effect of booklet media on increasing children's knowledge and attitudes in choosing Healthy Snacks for students at SDN 104244 Jati Sari Lubuk Pakam.Method: Pre- Experimental research type with a One Group Pre- Post Test research design which only used the Experimental group without a control/comparison group. The population in this research was students in grades IV and V, namely 53 people. Data collection was carried out by interviews. using a questionnaire sheet and analysis using the T-dependent test.Results: Research results showed that at the beginning of the research the knowledge score before the intervention was given in the form of counseling was 10.51 and after the intervention was given it increased to 20.06, while the attitude score before the intervention was given in the form of counseling was 17.79 and after the intervention increased to 21.06. The results of the T-test concluded that the media The booklet can increase knowledge and attitudes in choosing healthy snacks at SD Negeri 104244 Jati Sari Lubuk Pakam. Conclusion: There is effect on the knowledge and attitudes of elementary school children after being given counseling using booklet media. (p=0.000).

References

Kementerian Kesehatan RI. Riset Kesehatan Dasar 2018. Kemenkes RI. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI. 2018.

Antono, R. (2018). Pengaruh Media Komik Terhadap Pengetahuan Tentang Makanan Jajanan Pada Siswa Kelas V Di SDN 17 Pontianak Utara. 92.

Fitriani, N. L., & Andriyani, S. (2015). Hubungan Antara Pengetahuan Dengan Sikap Anak Usia Sekolah Akhir (10-12 Tahun) Tentang Makanan Jajanan Di Sd Negeri Ii Tagog Apu Padalarang Kabupaten Bandung Barat Tahun 2015. Jurnal Pendidikan Keperawatan Indonesia, 1(1), 7.

Helly Hanifah, Iyos Sutresna, Sri Wulan Lindasari. (2016). Pengaruh Pendidikan Kesehatan Melalui Media Kertas Gantung Terhadap Pengetahuan Anak Sekolah Dasar Tentang Jajanan Sehat. 7, 501– 505.

Kiki, F., Candrawati, E., & Putri, R. M. (2018). Pengaruh Pendidikan Kesehatan Terhadap Peningkatan Pengetahuan Dalam Pemilihan Jajan Pada Anak Usia Sekolah 7-9 Tahun Desa Ngantru Kecamatan Ngantang Kabupaten Malang. Journal Nursing News, XI(1), 31–37.

Permadi, M. R., Ayu, I., Adnyani, M., & Astari, R. (2021). Pengaruh Media Booklet terhadap Peningkatan Pengetahuan Siswa SMP dalam Memilih Jajanan Sehat The Influence of Booklet Media on Knowledge Improvement of Junior High School Students in Choosing Healthy Snacks. Gorontalo Journal Of Nutrition Dietetc, 1(1), 16–21.

Pratama, I. (2020). Dampak Penyuluhan Jajanan Sehat Terhadap Pengetahuan Dan Sikap Anak Sekolah DasarDi Madrasah Ibtidaiyah Al-Fitrah Kampung Nelayan Oesapa Kupang. Pengaruh Efektivitas Teknik Relaksasi Guided Imagery, 2(September), 109–121.

Rahmi, S. (2018). Cara Memilih Makanan Jajanan Sehat Dan Efek Negatif Yang Ditimbulkan Apabila Mengkonsumsi Makanan Jajanan Yang Tidak Sehat Bagi Anak-Anak Sekolah Dasar. Prosiding Seminar Nasional Hasil Pengabdian 2018 CARA, 260–265.

Santoso, A., Devi, M., & Kurniawan,A. (2018). Peningkatan Pengetahuan Siswa Mengenai Jajanan Sehat Menggunakan Media Minicard.

Preventia : The Indonesian Journal of Public Health, 3(2), 153. https://doi.org/10.17977/um044v3i2p153-163

Sari, K., & Seniwati. (2019). Hubungan Antara Pengetahuan dan Sikap dengan Perilaku Siswa Memilih Jajanan Sehat di SD Negeri Jatiwaringin X Kota Bekasi. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.

Septiana, P., & Suaebah, S. (2019). Edukasi Media Kartu Bergambar Berpengaruh Terhadap Pengetahuan Dan Sikap Anak Dalam Pemilihan Jajanan Sehat Di Sd Negeri Pontianak Utara. Pontianak Nutrition Journal (PNJ), 1(2), 56. https://doi.org/10.30602/pnj.v1i2.288

Sumarni, N., Rosidin, U., & Sumarna, U. (2020). Penguatan Kapasitas Siswa Sd Jati Iii Tarogong Dalam Upaya Meningkatkan Kewaspadaan Pada Jajanan Tidak Sehat. Kumawula: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 289.

Antono, R. (2018). Pengaruh Media Komik Terhadap Pengetahuan Tentang Makanan Jajanan Pada Siswa Kelas V Di SDN 17 Pontianak Utara. 92.

Handayani, W., & Hendrarini, L. (2015). Perbedaan Metoda Penyuluhan Dengan Menggunakan Leaflet Dan Video Dalam Merubah Pengetahuan Sikap Dan Perilaku Siswa Sd Mengenai Pemilihan Makanan Jajanan.

helly hanifah, iyos sutresna, sri wulan lindasari. (2016). Pengaruh Pendidikan Kesehatan Melalui Media Kertas Gantung Terhadap Pengetahuan Anak Sekolah Dasar Tentang Jajanan Sehat. 7, 501–505.

Indrawati, I., & Faridah, F. (2021). Pengetahuan dan Sikap Ibu dalam Pemberian Jajanan Sehat pada Anak di Taman Kanak –Kanak Baiturrahim Jambi. Jurnal Akademika Baiturrahim Jambi, 10(1), 215.

Kiki, F., Candrawati, E., & Putri, R. M. (2018). Pengaruh Pendidikan Kesehatan Terhadap Peningkatan Pengetahuan Dalam Pemilihan Jajan Pada Anak Usia Sekolah 7-9 Tahun Desa Ngantru Kecamatan Ngantang Kabupaten Malang. Journal Nursing News, XI(1), 31–37.

Notoatmodjo, S. (2018). Buku Metodologi penelitian kulatitaf (Perpustakaan Nasional RI: Katalog Dalam Terbitan (KDT) (p. 124).

Downloads

Published

2023-11-12

How to Cite

Erlina Nasution, Hany Putri Hidayat, & Urbanus Sihotang. (2023). Pengaruh Media Booklet terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Sikap Anak dalam Memilih Makanan Jajaan Sehat pada Anak Sekolah Dasar di SD Negeri 104244 Jati Sari Lubk Pakam. Journal of Educational Innovation and Public Health, 2(1), 157–166. https://doi.org/10.55606/innovation.v2i1.2124