Hubungan Pengetahuan dan Sikap dengan Perilaku Higiene Sanitasi Penjamah Makanan pada Food Court Baseball UNESA Ketintang
DOI:
https://doi.org/10.55606/jig.v3i1.3367Keywords:
Hygiene, Sanitation, Food HandlerAbstract
The Baseball Food Court is one of the facilities provided by Surabaya State University to meet the food needs of campus residents at Surabaya Ketintang State University. Food contamination can occur in the Food Court environment if food is not processed properly and in accordance with food sanitation hygiene guidelines and can threaten public health. This research aims to determine the relationship between knowledge and attitudes and the sanitation hygiene behavior of food handlers at the UNESA Ketintang Baseball Food Court. This research is a quantitative study with a cross sectional design with a sample size of 20 people. The respondents in this study were food handlers at the UNESA Ketintang Baseball Food Court. The data analysis used in this research was the Chi Square Test. The results of this study show that there is a relationship between knowledge and behavior of food handlers with a p-value of 0.001 and there is a relationship between attitudes and behavior of food handlers with a p-value of 0.007. The conclusion of this research is that food handlers at the UNESA Ketintang Baseball Food Court already have good sanitation knowledge, attitudes and hygiene behavior. So it is recommended that food handlers at the UNESA Ketintang Baseball Food Court continue to maintain and be able to improve their knowledge, attitudes and food sanitation hygiene behavior so that they remain in a good category.
Downloads
References
Alissa, H., Husaini, & Artanti. (2022). Hubungan pengetahuan tentang sanitasi higiene dengan sikap penjamah makanan di kawasan kuliner Taman Jajan. Jurnal Socia Akademika, 8(1), 7-15.
Andani, Y. (2016). Faktor-faktor yang berhubungan dengan perilaku penjamah makanan tahap pengolahan dalam penerapan higiene sanitasi makanan di rumah makan Universitas Andalas Padang.
Andriyani. (2019). Kajian literatur pada makanan dalam perspektif Islam dan kesehatan. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan, 15(2), 178.
Anwar, K., Navianti, D., & Rusilah, S. (2020). Perilaku higiene sanitasi penjamah makanan di rumah makan Padang wilayah kerja Puskesmas Basuki Rahmat Kota Palembang. Jurnal Dunia Kesmas, 9(4), 512–520. https://doi.org/10.33024/jdk.v9i4.3302
Arisanti, R. R., Indriani, C., & Wilopo, S. A. (2018). Kontribusi agen dan faktor penyebab kejadian luar biasa keracunan pangan di Indonesia: Kajian sistematis. Berita Kedokteran Masyarakat, 34(3), 99.
Atmoko, T., & Hadi, P. (2017). Peningkatan higiene sanitasi sebagai upaya menjaga kualitas makanan dan kepuasan pelanggan di rumah makan Dhamar Palembang. Jurnal Khasanah Ilmu, 8(1), 1–9. https://journal.unsika.ac.id/index.php/barometer/article/view/905
BPOM. (2019). Laporan tahunan pusat data dan informasi obat dan makanan tahun 2019. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 1689–1699.
BPOM. (2022). Laporan tahunan 2021 Badan Pengawas Obat dan Makanan.
Darsini, D., Fahrurrozi, F., & Cahyono, E. A. (2019). Pengetahuan: Artikel review. Jurnal Keperawatan, 12(1), 13.
Dinas Kesehatan Provinsi Jawa Timur. (2020). Profil kesehatan Provinsi Jawa Timur 2019. Dinas Kesehatan Provinsi Jawa Timur, tabel 53.
Irawan, D. W. (2016). Prinsip-prinsip higiene sanitasi makanan minuman.
Kuswatin, F. S. (2018). Hubungan pengetahuan higiene dan sanitasi makanan dengan perilaku penjamah makanan di kantin UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.
Mawarsari, S., Purwidiani, N., Afifah, C. A. N., & Kharnolis, M. (2020). Analisis kondisi sanitasi dan higiene di kantin SMA Negeri 2 Pare Kediri. JTB, 9(2), 822–828.
Oktori, A. R., & Hafizallah, Y. (2022). Pandemi COVID-19, perilaku manusia, dan psikologi sosial. 1(2), 152–166. https://doi.org/10.32923/couns.v1i2.2101
Saputra, A. (2023). Hubungan pengetahuan dan sikap penjamah makanan dengan penerapan higiene sanitasi makanan pada Ampera di Bangkinang Kota. Jurnal Ilmiah Ilmu Kesehatan, 2(1), 405–415.
Suwanti, I., & Aprilin, H. (2017). Studi korelasi pengetahuan keluarga pasien tentang penularan hepatitis dengan perilaku cuci tangan. Jurnal Keperawatan, 20–32.
Wayansari, L., et al. (2018). Manajemen sistem penyelenggaraan makanan institusi.
Yusminatati. (2020). Hubungan pengetahuan dan sikap dengan perilaku penjamah makanan dalam penerapan higiene sanitasi makanan pada rumah makan di Kecamatan Pauh Kota Padang tahun 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Jurnal Ilmu Kesehatan dan Gizi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.