Pola Makan Remaja Sebagai Faktor Risiko Penyakit Gerd

Authors

  • Windi Fahriska Hasibuan Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • T Aida Larasati Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Nabila Aulia Syahdifva Harahap Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Belinga Shanel Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Revaldo Revaldo Universitas Islam Negeri Sumatera Utara
  • Nabila Nabila Universitas Islam Negeri Sumatera Utara

DOI:

https://doi.org/10.55606/jig.v2i3.3019

Keywords:

GERD, Dietary patterns, Risk factors, Adolescents

Abstract

GERD is a condition in which stomach contents rise back into the esophagus and can even reach the oral cavity, and cause clinical symptoms such as chest pain and irritation of the respiratory tract. GERD is a common clinical problem experienced by millions of people throughout the world, the increasing development of technology, industry, and socio-economic improvements that are increasingly advanced and developing are changing people's behavior and lifestyle, especially teenagers. Following the trend of consuming foods low in nutrition and high in saturated fat is a normal thing for teenagers today. The emergence of GERD can be caused by poor dietary intake, which is not balanced with adequate nutritional sources that a person's body needs. The long-term impact on GERD sufferers that is not treated properly and appropriately can cause serious complications such as inflammation and injury to the esophagus or even increase the risk of esophageal cancer. This data search used the literature review method originating from Google Scholar.

 

References

Montoro-Huguet, M. A. (Dietary and Nutritional Support in Gastrointestinal Diseases of

the Upper Gastrointestinal Tract (I):Esophagus. Nutrients). 14(22). Hal: 1–24, tahun 2022.

Beigrezaei, S., Sasanfar, B., Nafei, Z., Behniafard, N., & Aflatoonian, M. (Dietary

approaches to stop hypertension ( DASH ) -style diet in association with gastroesophageal reflux disease in adolescents.). Hal: 1–9, Tahun 2023.

Ndraha, S., Oktavius, D., Sumampouw, J. L., Juli, N. N., & Marcel, R. (Artikel Penelitian

Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Keberhasilan Terapi GERD. Factors Associated with The Success of GERD Therapy). Journal.Kedokteran.Meditek,22(60),713.http://ejournal.ukrida.ac.id/ojs/index.php/Meditek/article/view/1447. Tahun 2016.

Leiman, D. A., & Metz, D. C. (Gastroesophageal Reflux Disease. Clinical

Gastrointestinal Endoscopy) June, 268–278. Tahun 2019

Maret-Ouda, J., Markar, S. R., & Lagergren, J. (Gastroesophageal Reflux Disease: A

Review). JAMA, 324(24), 2536–2547, Tahun 2020.

Fox, M., & Gyawali, C. P. (Best Practice & Research Clinical Gastroenterology Dietary

factors involved in GERD management). Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, xxxx, 101826. Tahun 2023.

Syam, A. F., Hapsari, F. C. P., & Makmun, D. (The Prevalence and Risk Factors of GERD

among Indonesian Medical Doctors). 20(2), Tahun 2016 http://journal.ui.ac.id/health.35–40

Neda Heidarzadeh-Esfahani, et all,. (Asupan Makanan Terkait Risiko Penyakit Refluks:

Tinjauan Sistematis). Pubmed Central. Vol. 26, No. 4, Hal. 367-379, Tahun 2021.

Nurromsyah Nasution, Orita Satria. (Pengaruh Pola Diet DASH Terhadap Kejadian

Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) Pada Remaja). Best Journal. Vol. 6, No. 2, Hal. 941-947, Desember 2023.

Faris Rizki Ardhan, et all., (Hubungan Pola Makan Dengan Kejadian Gastroesophageal

Reflux Disease Pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Mataram). Jurnal Kedokteran Unram. Vol. 2, No. 1, Hal. 806-811, Tahun 2022.

Bunga Fauza Fitri Ajjah, et all., (Hubungan Pola Makan Dengan Terjadinya

Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Journal of Nutrition College. Vol. 9, No. 3, Hal. 169-179, Tahun 2020.

Sunaryo Joko Waluyo, Siti Nur Solikah. (Edukasi Kesehatan Mengenai Penyakit Asam

Lambung (GERD) Pada Remaja Di Kel. Sangkrah, Kota Surakarta). Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat. Vol. 6, No.1, Hal. 203-211, Januari 2023.

Danang Prasetyaning Amukti, et all., (Promosi Kesehatan Diet And Gastroesophageal

Reflux Disease (GERD)). J.A.I: Jurnal Abdimas Indonesia,. Vol, 4, No. 2, Tahun 2024.

Friesca S. Nurhaidah, et all., (Pengetahuan Mahasiswa Universitas Airlangga Mengenai

Dispepsia, Gastritis, Dan GERD Beserta Antasida Sebagai Pengobatannya). Jurnal Farmasi Komunitas. Vol. 8, No. 2, Hal. 58-65, Tahun 2021.

Karina, R., Yulianto, F. A., & Astuti, R. D. I. (karakteristik Penderita Gastroesophageal

Reflux Disease (GERD) berdasarkan Usia , Jenis Kelamin dan Keluhan Utama di Poli Penyakit dalam Rumah Sakit Al Islam Bandung tahun 2015). Pendidikan Dokter, 2(2), Hal. 224–230, tahun 2016.

Published

2024-06-28

How to Cite

Windi Fahriska Hasibuan, T Aida Larasati, Nabila Aulia Syahdifva Harahap, Belinga Shanel, Revaldo Revaldo, & Nabila Nabila. (2024). Pola Makan Remaja Sebagai Faktor Risiko Penyakit Gerd. Jurnal Ilmu Kesehatan Dan Gizi, 2(3), 32–41. https://doi.org/10.55606/jig.v2i3.3019