Pengaruh Air Jahe Hangat Dengan Penurunan Mual Muntah Pada Ibu Hamil Trimester I Di PMB Ani Lampung Tengah Tahun 2023

Authors

  • Nandini Permata Sari Universitas ‘Aisyiyah Surakarta
  • Yuyun Triyani Universitas ‘Aisyiyah Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.55606/jikg.v1i4.1804

Keywords:

First trimester of pregnancy, Nausea Vomiting, Ginger

Abstract

Background: Pregnancy is the union of spermatozoa and ovum which is followed by the implantation of the products of conception into the endometrium. Thel gestation periodl starts froml conception tol the birthl of thel fetus. Normall pregnancy durationl is 280l days (40l weeks orl 9 monthsl 7 ldays) counting froml the firstl day ofl the lastl menstruation. Based on the phenomena found in the work area of ​​BPM Ani, Seputih Jaya, Central Lampung in April-May 2023, it was found that 20 pregnant women in their first trimester experienced nausea and vomiting. Aim: Thisl study aimsl to determinel the effectl of giving warm gingerl water onl reducing nauseal and vomitingl in first trimesterl pregnant lwomen. Method: This study used the Pre-Experimental method using the One Group Pre Test Post Test Design research design. Result: This study shows the results of the test with the Wilcoxon test with a result of 0.001 with a significant result of <0.05, Conclusion: so it can be concluded that there is effectiveness of warm ginger water in reducing nausea and vomiting in first trimester pregnant women at BPM Ani, Seputih Jaya in 2023.

References

Abdussamad. (2021). Metode Penelitian Kualitatif. Makassar: Syakir Media Press.

Rukminingsih ndi Ibrahim, A. H. (2018). Metodologi Penelitian. Jawa Barat: Gunadarma Ilmu.

Aryanta, I. W. (2019). Manfaat Jahe Untuk Kesehatan. Widya Kesehatan, 342.

Atiqoh, R. N. (2020). Kupas Tuntas Hiperemesis Gravidarum (Mual Muntah Berlebihan Pada Kehamilan). Jakarta: One Peach Media.

Catur Nugrahaeni Puspita Dewi, J. H. (2021). Model Penentuan Potensi Penyulit Kehamilan Berbasis Data Rekam Medis Elektronik Sibumil. Informatik, 68.

Cindy Eka Prastika, R. P. (2021). Pemberian Rebusan Jahe Untuk Mengatasi Mual Muntah Pada Kehamilan Trimester I. Kebidanan Terkini, 65.

Dewi Sari, A. N. (2021). Kandungan Zat Gizi, Fitokimia, dan Aktivitas Farmakologis Pada Jahe. Jurnal Of Biological Science, 12-13.

Findy Hindratni, S. I. (2022). Kecemasan dan Mual Muntah Trimester I Selama Pandemi Covid 19. Pekanbaru: Natika.

Galuh Pradian Yanuaringsih, A. N. (2020). Efek Seduhan Jahe Sebagai Anti Muntah Pada Perempuan Hamil Trimester Pertama. Kesehatan, 156.

Handayani, R. (2020). Metodologi Penelitian Sosial. Bantul: Transmedia Grafika.

Hatijar, I. S. (2020). Buku Ajar: Asuhan Kebidanan Pada Kehamilan. Gowa: Cahaya Bintang Cemerlang.

Paramita, F. (2019). Gizi Pada Kehamilan. Malang: Wineka Media.

Rukminingsih. (2020). Metode Penelitian Pendidikan. Yogyakarta: Erhaka Utama

Rahmaini Fitri Harahap, L. D. (2020). Pengaruh Pemberian Rebusan Air Jahe Hangat Terhadap Penurunan Mua Muntah Pada Ibu Hamil Trimester I. Ilmu Keperawatan, 90.

Sasmito, E. (2017). Imunomodulator Bahan Alami. Yogyakarta : Rapha Publishing

Sugiyono. (2019). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung: Alphabet.

Wahyu Pratama, J. P. (2021). Pengaruh Pemberian Ekstrak Jahe Hangat Dalam Air Minum Terhadap Organ Dalam Broiler. Green Swarnadwipa, 531.

Yulizawati, H. F. (2021). Continuity Of Care. Sidoarjo: Indomedia Pustaka.

Zuraida, E. D. (2018). Perbedaan Efektivitas Pemberian Essensial Oil Peppermint dan Aroma Terapi Lavender terhadap Intensitas Mual dan Muntah pada Ibu. Menara Ilmu, 142.

Downloads

Published

2023-09-01

How to Cite

Nandini Permata Sari, & Yuyun Triyani. (2023). Pengaruh Air Jahe Hangat Dengan Penurunan Mual Muntah Pada Ibu Hamil Trimester I Di PMB Ani Lampung Tengah Tahun 2023. Jurnal Ilmu Kesehatan Dan Gizi, 1(4), 190–198. https://doi.org/10.55606/jikg.v1i4.1804