Analisis Faktor Yang Berhubungan Dengan Tingkat Kadar Asam Urat
DOI:
https://doi.org/10.55606/jurrikes.v2i2.1749Keywords:
Uric acid levels, diet, age, physical activity, BMI.Abstract
There are a number of factors that can impact the value of uric acid levels, which can result in increased blood uric acid levels.This study aims to determine variables influencing uric acid levels. This research method used correlational analytic with cross sectional approach. The sampling technique used total sampling of gout respondents with a total sample of 51 responents. The results of this study found that there was a relationship between all the factors stuied, both from diet, age, physical activity and BMI with p value ≥ 0.05, while the dominant factor releted to the level of uric acid levels is the dietary factor with p value = 0.000, a ≥ 0.05 and OR value = 30.664. It can be concluded that diet, age, physical activity and BMI can affect uric acid levels but the most dominan factor in creasing uric acid levels is diet, so that future researchers are expected to provide can examine dietary variables in gout patients and increase the number of samples so that the results of the study are maximized
.
References
Alya Dina Aulia Lubis, Ira Cinta Lestarib. 2020. Differences Of Blood Uric Acid Levels In Elderly With Normal And Overweight Body Mass Index. Jurnal Kedokteran Ibnu Nafis. Volume 9 No. 1 Tahun 2020
Andi Selviyanti. 2020. Hubungan Pola Konsumsi dan Aktivitas Fisik dengan Kadar Asam Urat pada Polisi yang Mengalami Gizi Lebih di Polresta Sidrap (Sidenreng Rappang). Universitas Hasanuddin Fakultas Kesehatan Masyarakat Program Studi Ilmu Gizi
Benny Karuniawati. 2020. Hubungan Usia Dengan Kadar Asam Urat Pada Wanita Dewasa. Jurnal Kesehatan Madani Medika, Vol 9 No 2, Desember 2018
Brunner & Suddath.2012. Buku Ajar Bedah Medikal Bedah. Vol 3. Penerbit Buku Kedokteran. EGC: Jakarta.
Deby Syarizah, Nnanda Ayu Puspita, Marisa. 2020. Metabolisme & Bionergetika. Syiah Kuala University Press.
Didi Yunaspi. 2021. Hubungan Antara Aktifitas Fisik Dengan Kadar Asam Urat (Gout) Pada Lansia Di Wilayah Kerja Puskesmas Batu Aji Kota Batam. Jurnal Ilmu Kesehatan dan Sains. Volume 2 Nomor 2 Halaman 1-7
Dina Savitri. 2021. Cegah Asam Urat dan Hipertensi. Yogyakarta : Penerbit Anak Hebat Indonesia
Dwi Saputri. 2020. Hubungan Antara Aktivitas Fisik Dengan Kadar Asam Urat Dalam Darah Di Posyandu Lansia Kelurahan Madiun Lor Puskesmas Patihan Kota Madiun. Prodi Kesehatan Masyarakat Stikes Bhakti Husada Mulia Madiun 2020
Ema P. Yunita, Dinar I. Fitriana, Atma Gunawan. 2018 Associations between Obesity, High Purine Consumptions, and Medications on Uric Acid Level with the Use of Allopurinol in Hyperuricemia Patients. Jurnal Farmasi Klinik Indonesia, Maret 2018. Vol. 7 No. 1, hlm 1–9
Harsono. 2019, Statistik Kesehatan Jakarta, Rajawali Pres
Hidayat, Alimul, Aziz. 2018 Metodologi Penelitian Keperawatan Dan Kesehatan.Jakarta:Salema Medika.
Jaliana, Suhadi, La Ode Muh. Sety. 2021 Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Asam Urat Pada Usia 20-44 Tahun Dirsud Bahteramasprovinsi Sulawesi Tenggara Tahun 2017. Jimkesmas Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kesehatan Masyarakat Vol. 3/NO. 2/April 2018
Juti Nursah. 2020. Hubungan Status Gizi, Usia dan Aktivitas Fisik Dengan Kejadian Hiperurisemia pada Masyarakat (Studi Literatur). Study Program DIV Department of Nutrition Poltekkes Kemenkes Bengkulu
Karin Sukma Saridewi Therik. 2019. Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kadar Asam Urat Pada Pasien Di Puskesmas Naibonat
Khuda, Andriani, Asnet, Langelo. 2020. The Association Between Dietary Habit and Uric Acid Level In Kolongan Village, Kalawat District. University Of Catholic De La Salle Manado
Masturoh, Imas, T. Nuri, Anggita. 2018. Metodologi Penelitian Kesehatan.Jakarta: Pusat Pendidikan Sumber Daya Manusia Kesehatan.
Nabyluro’y R, Ahmad. 2012. Cara Muda Mencegah, Mengobati Asam Urat Dan Hipertensi. Dinamika media
Notoatmodjo, Soekidjo. 2012. Metodelogi Penelitian Kesehatan.Jakarta: Rineka Cipta.
Nursalam. 2016. Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan Edisi 4 Jakarta: Salemba Medika
Ririn Fitriani, Lira Mufti Azzahri. M. Nurman, M. Nizar Syarif Hamidi. 2021 Hubungan Pola Makan Dengan Kadar Asam Urat (Gout Artritis) Pada Usia Dewasa 35-49 Tahun. Jurnal Ners Volume 5 Nomor 1 Tahun 2021 Halaman 20 – 27
Riset Kesehatan Dasar (RISKESDAS). 2020. Badan Peneliti dan Pengembangan Kesehatan Kementrian RI
Sri Sayekti. 2021. Kadar Asam Urat Metode Enzimatik Pada Sampel Serum Dan Sampel Plasma Edta (Studi di Puskesmas Tambakrejo Jombang). Jurnal Kesehatan Karya Husada, No 9 Vol 2 Tahun 2021. Page 104-111
Sueni, Haniarti, Ayu Dwi Putri Rusman. 2021. Analysis of the Causes of Risk Factorcrs For the Increase in Patients With Gout (Gout) in the Work Area of The Puspa Suppa District Suppa Pinrang District. Jurnal Ilmiah Manusia dan Kesehatan. Vol. 4, No. 1 Januari 2021. Page 1-9
Tirta Nadi Ayu Ninsi. 2020. The Relationship between Body Mass Index and Waist Circumference with Blood Uric Acid Level in Posbindu in the Work Area of Kampung Bali Health Center in Bengkulu City in 2020. Diploma IV Nutrition Health Study Program of Ministry of Health Bengkulu
Tria Febriyanti, Wiwit Dwi Nubadriyah, Ni Luh Diah Ayu Sita Dewi. 2020. The Correlation between the Ability in Purine Diet Management and Uric Acid. Jurnal Ners LENTERA, Vol. 8, No. 1, Maret 2020. Hal 72-79
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Dian Faqih, Ainul Yaqin Salam, Grido Handoko Sriyono
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.